Naast de door de ziektekostenverzekeraars erkende disciplines acpunctuur en kruiden zijn er nog een aantal andere disciplines welke ik beheers. U kunt op deze pagina daar aanvullende informatie over terugvinden.
In de traditionele Chinese medicijnen wordt voeding als een mogelijke factor gezien om het lichamelijk welzijn te verstoren. Het eten van verschillende zaken kan gevolgen hebben op het functioneren van organen en daaraan gekoppelde energetische systemen. Iets dergelijks is heden ten dage heel herkenbaar in het westen met onze steeds vaker de kop opstekende voedselallergieën.
In de TCM worden voedingsmiddelen dan ook op een bepaalde wijze geclassificeerd en deze classificatie houdt in dat voeding gebruikt kan worden om een eventuele disbalans te herstellen. Dit kan zowel door sommige zaken te verminderen of te verwijderen, maar ook door andere zaken, welke goed voor U zouden zijn, meer te consumeren.
U zult tijdens een anamnese dan ook altijd vragen krijgen over wat U zo al eet. Daaraan kàn dan, afhankelijk van Uw gesteldheid, een voedingsadvies gekoppeld zitten
Tai Chi Chuan, T'ai Chi Ch'üan of Taijiquan (太極拳, 太极拳 ofwel tàijíquán), wat vaak verkort wordt tot tai chi, t’ai chi of taiji is een interne Chinese vechtkunst. In tegenstelling tot de harde Chinese vechtkunsten zoals diverse Shaolinstijlen is tai chi een stijl die uitgaat van een bepaalde “zachtheid” en “ontspanning” in ons spierskelet. Tai chi gebruikt de Qi van het lichaam en de shen (vrij vertaald onze geest, maar zoals eerder gezegd is dit ook weer een benaderingsvertaling en kunnen we het woord beter onvertaald laten), zonder dat dit onnodige spierkracht en spierspanning met zich meebrengt.
Van oorsprong is tai chi een vechtkunst en wanneer iemand dit aan anderen leert kan men hier in mijn ogen niet omheen, wil men de ander de essentie van tai chi bijbrengen. Desondanks wordt heden ten dage tai chi vaak alleen als “gezondheidskunst” verkocht en aangeleerd en wordt daar de ontspanning vaak gezocht in het verlies van alle spanning. In TCM termen kan dit niet, net zo min als al die afgesloten meridianen die ik bij deze of gene zichzelf leraar noemende persoon heb mogen aanschouwen (hoe kan Qi nu door meridianen stromen als bv. je polsgewricht afgesloten is omdat je hand er als een dood vogeltje bijhangt? ).
Desondanks zit er wel degelijk een duidelijk gezondheids bevorderend aspect aan de beoefening van tai chi wanneer men het op de juiste wijze geleerd krijgt én beoefent. Door de juiste oefening en lichaamshouding zullen spierspanningen opgeheven kunnen worden en zal ook een figuurcorrectie tot stand komen welke weer bijdraagt aan een verbeterde Qi circulatie. Daarnaast zal beoefening van de meestal toch heel rustig beoefende bewegingen een verbetering van de interne circulatie van Qi, warmte, bloed en lymfe met zich meebrengen. Tevens zullen zaken als peristaltische en houdingstechnische problemen verbeterd kunnen worden. Wanneer men deze beoefening lang genoeg doorzet zal men zelfs kunnen merken dat een dergelijke verbetering door kan gaan spelen op de algemene energiehuishouding en zal het fysieke effect van ´sung’ zich uit gaan breiden in de dagelijkse gang van zaken zoals familie, werk, e.d..
De vorm van tai chi welke door mij onderricht wordt is de wuxing taijiquan van de School van de Kraanvogel en daarnaast zal er geoefend worden in de 108-vorm Yang-stijl Tai Chi voor de wat oudere mens onder ons. De basis van de wuxing taijiquan is te vinden in een duidelijke uitleg en oefening van de basisprincipes welke aan tai chi ten grondslag liggen. Daarnaast staat “voelen” bij ons centraal. Voor een betere uitleg wat dit allemaal inhoud verwijs ik U liever naar de algemene website van de School van de Kraanvogel. Hierop vind U duidelijke informatie waarom beoefening van taijiquan niet om deze principes heen kan.
Samengevat zijn er drie aspecten aan het beoefenen van Tai Chi:
Gezondheid: fysieke oefening verlaagd de fysieke aspecten van stress op ons lichaam en zorgt voor een betere fysieke gesteldheid
Meditatief: De interne rust welke inherent zal volgen uit de beoefening van Tai Chi zal een rustigere geest met zich meebrengen
Martiaal aspect: Wanneer je de eerste twee op basis van de juiste basisprincipes combineert met de oorsprong en de bedoelingen van de bewegingen in tai chi verkrijg je automatisch de mogelijkheid om tai chi als martiale kunst te gebruiken.
Qigong (气功 of 氣功 wat uitgesproken wordt als qìgōng) betekent “het oefenen van Qi” en is een onderdeel van de Chinese medicijnen waarbij verschillende ademhalings patronen door diverse houdingen en bewegingen van het lichaam geoefend worden. Normaliter wordt qigong beoefend om de gezondheid te bewaren, maar er zijn ook methoden welke als therapeutisch aangemerkt worden. In mijn ogen is dit iets wat eigenlijk één en hetzelfde is: wanneer je qigong beoefend, oefen je Qi en uiteindelijk zul je, als je het natuurlijk op de juiste wijze doet, je gezondheid verbeteren of bewaren. Naast het gezondheidsaspect bij het beoefenen van qigong wordt qigong ook beoefend door beoefenaars van, met name de interne, martiale vechtkunsten, de Neijia (內家 ofwel nèi jīa), zoals bv. taijiquan, xingyiquan en baguazhang.
Er zijn veel verschillende qigong stijlen. Er wordt zelfs melding gemaakt van meer dan 3300. Echter veelal hebben al deze stijlen grote overeenkomsten wanneer men verder kijkt dan de buitenkant. De stijl welke door mij gehanteerd wordt is er een met een Taoïstische ondergrond en is de Wudang Qigong Shiba Fa ofwel de “18 methodes van de Wudang Qigong” en is de qigong stijl van de familie Fei. Deze methode is mij in directe lijn door mijn sifu Roel Jansen geleerd.
Het basisidee achter qigong is dat het lichaam, in de oorspronkelijke Chinese visie, een energetisch veld genereert wat onderhouden wordt door de natuurlijke ademhaling van het lichaam. Deze ademhaling Qi wordt op diverse manieren vertaald in het westen waarbij degene die het dichtste bij komen zijn Prana, Pranayama of zoals Elisabeth Rochat de la Vallee zou zeggen “cosmische ademhaling”. In elk geval gaat het hier om een soort “basis” welke ten grondslag ligt aan onze mogelijkheid om te bestaan. Qi betekent gewoon vertaald adem of gas en zou de energie zijn welke ons door ademhaling in leven houdt. Mijns inziens kunnen we dit woord beter onvertaald laten, daar alle omschrijvingen enkel een benadering zijn van de betekenis welke er achter zit. Gong is niets meer en minder dan oefening of techniek; waarbij we eigenlijk oneindig moeten denken, de oefening houdt niet op, er is geen eindpunt waarop de oefening klaar is. Samengevoegd krijgen we dus iets van “ademhalings-beoefening” ofwel de kunst van ademen om uiteindelijk een goede gezondheid te bereiken én te behouden en in het geval van de martiale kunsten om de Qi te kunnen mobiliseren in samenhang met een gecoördineerd ademhalingsproces.
De ideeën welke deze of gene achter het beoefenen van qigong zoeken zijn divers. Deze gaan van de gezondheidsbasis van het oefenen van de Qi , waarbij aantoonbare effecten zijn geregistreerd van bv. lichamelijk stress reductie en bloeddrukverlaging tot aan het zoeken naar aansluiting tot de metafysische krachten van het Universum. Laten we bij het begin beginnen.
Tuina (推拏 of 推拿, wat beide uitgesproken wordt als tuīná), is een vorm van een Chinese manuele methode. Deze wordt vaak samen met acupunctuur, moxibustie, Chinese kruiden en Qi Gong gebruikt.
Tuina maakt gebruik van massage, wrijving en manipulatie in samenhang met de stimulatie van acupressuur punten en wordt zowel voor acute als chronische musculoskeletaire aandoeningen gebruikt, maar wordt ook voor andere niet musculoskeletaire aandoeningen gebruikt. Tuina heeft een sterke relatie met Chinese massage (按摩 ofwel anmo).
Met name bij kinderen is het gebruik van Tuina een heel effectieve en kindvriendelijke methode, maar we kunnen Tuina ook gebruiken bij volwassen, trauma’s, cosmetische en sport-medische aandoeningen. Vaak wordt Tuina dan ook gebruikt als aanvullende methode in de reeds vernoemde musculoskeletaire problemen en stress gerelateerde problemen van het spijsverterings-, ademhalings- en reproductiesysteem.
Net als acupunctuur heeft Tuina een geschiedenis die millennia teruggaat en deze geschiedenis volgt de ontwikkeling vanuit anmo, de massage, tot tuina, de huidige benaming. Deze benaming betekent zoiets als ´duw en grijp’. Hij behandeling bestaat uit een reeks van, meest, manuele technieken zoals duwen, trommelen en kneden met de handpalmen, de vingertoppen, de knokkels of andere lichaamsonderdelen (bv. ellebogen). De bedoeling van deze technieken is om blokkades langs de meridianen van ons lichaam op te lossen en de stroming van Qi en bloed te stimuleren, zodat het helingsproces in werking gezet zal worden. De technieken kunnen van licht tot heel diep in het weefsel werkend zijn en zijn te heftig om ze als een “lekker ontspannende massage behandeling” te ondergaan.
Tuina mag en zal nooit gedaan worden in het geval van breuken, open wonden, zweren of wanneer er bekendheid is met infectieziekten als hepatitis. Daarnaast mag er natuurlijk geen tuina toegepast worden op de buik van zwangere of menstruerende vrouwen en bij kwaadaardige kankers of TBC
Omdat ik zelf echter de werking van de naalden prefereer boven deze behandelmethode werk ik hier niet mee. Indien U geinteresseerd bent in een behandeling enkel met Tuina verwijs ik U liever door naar therapeuten welke deze methode als hoofdbehandelmethode gebruiken.
Voedingsadvies
Tai Chi
Qi Gong
Tuina